Nationale Hypotheek Garantie

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft u uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, springt NHG bij.

Voorwaarden NHG

NHG streeft naar woningbehoud. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaalt u minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.

U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning, maar ook als u al een eigen woning bezit en deze wilt verbouwen (kwaliteitsverbetering).

U kunt een hypotheek met NHG aanvragen via uw geldverstrekker of tussenpersoon. Deze beoordeelt of u aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) voldoet.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • De maximale hypotheek voor aankoop is € 265.000 (100% van de marktwaarde). 
  • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 265.000, inclusief bijkomende kosten.
  • Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 280.900 (106% van de marktwaarde).
  • De maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 265.000.
  • De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut.
  • Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWoning haar keurmerk heeft verleend.

Overlijdensrisicoverzekering

Vanaf 1 januari 2018 is de voorwaarde om het gedeelte van de hypotheek dat boven 80 % van de marktwaarde van de woning uit komt af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering komen te vervallen (voor nieuwe hypotheken). Uw hypotheekadviseur kan adviseren om toch een bedrag te verzekeren; dit vermindert de financiële druk op nabestaanden. Bij een hypotheek met NHG eist een aantal geldverstrekkers wel een overlijdensrisicoverzekering.

Kosten

Voor NHG betaalt u een eenmalig bedrag. In 2018 is dit 1 % over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 % per jaar.

Komende jaren

Vanaf 2017 is de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Kerstboom in de hal, wie betaalt?

Blog
Kerstboom in de hal, wie betaalt?
Geplaatst 5/12 | Laatste update 5/12
Wie betaalt de kerstboom in de hal van het appartementencomplex of de kerstversiering in het trappenhuis? Onze jurist Arianne Timmerman over de mogelijkheden. Ontdek de mogelijkhedenkeyboard_arrow_right

Mogelijkheden met NHG

Mogelijkheden met NHG
Kunt u uw hypotheek met NHG meeverhuizen naar een volgende woning? Of heeft u al een hypotheek, maar wilt u alsnog NHG? Wat zijn uw mogelijkheden? Lees meerkeyboard_arrow_right

Restschuld en NHG

Restschuld en NHG
Als de verkoopopbrengst van uw huis lager is dan de hypotheekschuld, heeft u een restschuld. In sommige gevallen kan NHG de restschuld kwijtschelden. Lees meerkeyboard_arrow_right