Kennisbank
Moet ik bij nieuwbouw de termijnfactuur betalen als de betreffende werkzaamheden nog niet af zijn?
Op grond van de wet kun je alleen worden verplicht tot betalingen die, bij benadering, overeenkomen met de voortgang van de bouw.
In de aannemingsovereenkomst staat vaak een termijnregeling waarin is vastgelegd welke bedragen de ondernemer factureert bij een bepaalde stand van de werkzaamheden.
Opschorten betaling
Brengt de aannemer een termijn al in rekening terwijl de bijbehorende werkzaamheden nog lang niet zijn afgerond, dan mag je de betaling uitstellen. Als je een termijn te vroeg betaalt, loop je het risico dat je deze nog een keer moet betalen als de aannemer failliet gaat.
Als de werkzaamheden die horen bij een termijnfactuur bijna zijn afgerond en er ontbreken nog kleine zaken, dan loop je bijna geen risico. Uitstellen van betaling is dan niet reëel. Als je hierover twijfelt en de aannemer stemt niet in met het uitstellen van de betaling, overleg dan met de waarborgende instantie (SWK, Woningborg of BouwGarant).
Aandachtspunten
- Wordt de woning onder garantie van SWK, Woningborg of BouwGarant gebouwd? Je betaalt niets voordat de overdracht van de grond bij de notaris heeft plaatsgevonden. Je betaalt dus ook niet als je een factuur van de verrichte werkzaamheden hebt ontvangen.
Hoe nu verder
Als de aannemer werkzaamheden in rekening brengt die nog niet zijn uitgevoerd of afgerond, dan kun je het volgende doen:
- Verzoek de aannemer de factuur in te trekken.
- Bekijk of ook andere kopers in het project de nota te vroeg hebben ontvangen en trek zo mogelijk gezamenlijk op.
- Leg de stand van zaken vast, bijvoorbeeld op beeldmateriaal, zodat je daar achteraf bewijs van hebt.
- Overleg met de waarborgende instantie als de woning onder Woningborg-, BouwGarant- of SWK-garantie wordt gebouwd. Informeer of je bij betaling van de factuur het risico loopt de factuur nogmaals te moeten betalen in geval van faillissement van de aannemer of dat je gedekt bent door de afbouwwaarborg.
- Als de aannemer niet bereid is de factuur in te trekken en uit overleg met de waarborgende instantie blijkt dat betaling risicovol is, stuur de aannemer een aangetekende brief waarin je aangeeft waarom je de factuur nog niet betaalt.
- Betaal vervolgens op het moment dat de werkzaamheden wel zijn afgerond en je daarvoor een nieuwe factuur hebt ontvangen.