Kennisbank
Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?
Je wilt je huis onderhouden, maar waar moet je nu vooraf aan denken en wat moet je goed bespreken met de aannemer? Om je een idee te geven, hebben we de bouwkundige aandachtspunten van de meest voorkomende onderhoudsklussen op een rij gezet. Zo pak je een onderhoudsklus goed voorbereid aan.
- Algemene aandachtspunten
- Vervangen plat dak
- Vervangen schuin dak
- Vervangen goten
- Vervangen kozijnen
- Vervangen voegwerk
- Vervangen gevelbekleding
- Aanbrengen schilderwerk
- Aanbrengen stucwerk
- Vervangen installatiewerk
Algemene aandachtspunten
Met welke aannemer ga je in zee? Welke kosten komen er naast het materiaal en de arbeidsuren nog bij? Is het wel verstandig om dingen zelf te doen? We bespreken kort enkele aandachtspunten.
- Ga voor een vakman met ervaring. Vraag naar referenties en controleer deze ook. Is hij aangesloten bij een branchevereniging zoals Bouwgarant of het VLOK? Dat is in elk geval een pre.
- Staat de onderhoudsklus duidelijk omschreven? Is duidelijk welke werkzaamheden de aannemer verricht en welke materialen hij hierbij gebruikt?
- Zorg ervoor dat alles zwart op wit staat, dus geen mondelinge (overige) afspraken. Zijn bij de uiteindelijke prijsonderhandelingen de wijzigingen in de laatste offerte ook meegenomen? En is de offerte inclusief of exclusief de btw?
- Wil je alles uitbesteden of ook dingen zelf doen? Als je dingen zelf wilt doen, doe dit dan bij voorkeur aan het begin of aan het einde van de onderhoudsklus. Denk aan sloopwerk vooraf of schilderwerk achteraf. Zo loop je de aannemer niet in de weg tijdens de onderhoudsklus en voorkom je discussies.
- Laat je alles door één aannemer doen? Dan heb je één contractpartij en ook één aanspreekpunt. En als er toch iets fout gaat bij de onderhoudsklus is er geen discussie wie aansprakelijk is.
- Levert de aannemer alle materialen of wil je zelf ook materialen leveren? Bijvoorbeeld de verf bij het schilderwerk. Maak hier duidelijke afspraken over.
- Zit er asbest is de woning? Dat kan in een huis dat voor 1994 is gebouwd. Dit brengt bij een onderhoudsklus extra kosten met zich mee voor onderzoek en eventuele verwijdering.
Vervangen plat dak
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is het dakdekkersbedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie zoals VEBIDAK of Techniek Nederland?
- Geeft de offerte een omschrijving van de te gebruiken materialen?
- Kan er een verzekerde garantie afgesproken worden, bijvoorbeeld voor een periode van tien jaar?
- Bij de keuze tussen verwijderen of handhaven van de bestaande dakbedekking kunnen de oplopende afval- en stortkosten een rol spelen.
- Wanneer het afschot van het bestaande dak niet voldoende is (het water blijft op het dak staan) zullen er bijvoorbeeld afschotherstellende maatregelen moeten plaatsvinden. De kosten moeten duidelijk terugkomen in de offerte.
- Bij een verstopping van een hemelwaterafvoer moet het water op een andere manier van het dak worden afgevoerd. Hiervoor moet een voorziening worden getroffen, bijvoorbeeld het aanbrengen van een noodoverloop.
- Om het dak tegen opwaaien te beschermen moeten maatregelen worden getroffen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld grind op de dakbedekking aangebracht of wordt de dakbedekking mechanisch bevestigd. Het is van belang dat dit in de offerte wordt opgenomen.
- Tip: denk bij het vernieuwen van een dak ook aan de mogelijkheid om het dak meteen te isoleren.
Vervangen schuin dak
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is het dakdekkersbedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Branchevereniging Gebouwschil Nederland of Bouwend Nederland?
- Geeft de offerte een duidelijke omschrijving van de te gebruiken materialen?
- Om het dak tegen opwaaien te beschermen moeten maatregelen worden getroffen. Hiervoor worden de pannen verankerd volgens de NEN 6707 en de NPR 6708. Vraag een berekening aan de aannemer waarop de verdeling van de verankering te zien is.
- Dakpannen moeten worden geleverd met een KOMO-productcertificaat, waaruit blijkt dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen volgens de daarvoor geldende Nen-norm.
- Bij een flauwe dakhelling van 15 tot 25 graden moet men extra voorzorgsmaatregelen nemen om het dak waterdicht te houden. Denk aan: toepassen van een waterkerende en waterdamp doorlatende kunststof folie. Advies is om deze folie altijd toe te passen. Bij een echte dakrenovatie is dit zelfs verplicht.
- Bij een dakhelling van 70 tot 75 graden moet men extra maatregelen nemen, zoals het extra verankeren van alle dakpannen.
- Let erop dat bij de toepassing van nieuwe pannen er voldoende ventilatiemogelijkheden onder de pannen worden gecreëerd.
- Vergeet aansluitingen op bijvoorbeeld schoorstenen of dakkapellen niet. Het voetlood wat bij deze aansluitingen wordt gebruikt, maakt een belangrijk onderdeel uit van de waterdichte afwerking. Het lood mag ook geen gootjes vormen waarin water blijft staan.
- Bij een dakvernieuwing is het mogelijk om het dak gelijk aan de buitenkant te isoleren. Houd er wel rekening mee dat er niveauverschillen kunnen ontstaan met het niet-geïsoleerde dak van de buren.
Vervangen goten
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is het bedrijf dat de goten plaatst aangesloten bij een brancheorganisatie zoals Techniek Nederland?
- Staat er in de offerte een omschrijving van de te gebruiken materialen?
- Staat er in de offerte een omschrijving van de dikte van het zink in millimeters?
- Worden de hemelwaterafvoeren ook gelijk vervangen?
- Let erop dat de goten op afschot moeten liggen zodat het water richting de afvoer loopt.
- Goten moeten aan de achterzijde hoger zijn dan aan de voorzijde. Bij calamiteiten loopt het water dan niet richting de woning.
Vervangen kozijnen
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Aan welke kwaliteitseisen voldoen de kozijnen? Veel kozijnen worden geleverd met een KOMO-certificaat. Vaak stellen branchepartijen dat ook als kwaliteitseis. Voor houten kozijnen is geen aparte branchevereniging. Let erop dat in dat geval aannemers zijn aangesloten bij Bouwend Nederland.
- Staat er een omschrijving van de te gebruiken materialen in de offerte?
- Wil je de kozijnindeling veranderen of is je woning een monument? Overleg dit dan altijd met de afdeling Bouw- & Woningtoezicht van de gemeente. Het kan nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen.
- Monteer glaslijsten aan de binnenzijde. Ook dient het hang- en sluitwerk met een classificatiesysteem SKG klasse 2(drie minuten inbraakwerend met licht gereedschap) of SKG klasse 3 (vijf minuten inbraakwerend met zwaarder gereedschap ) te zijn uitgevoerd.
- Het thermisch isolerend vermogen van glas wordt aangeduid met een U-waarde (warmtegeleiding).Een lage U-waarde isoleert goed. Van belang is dat het glas wordt geleverd met een KOMO-certificaat; dit geeft recht op 10 jaar garantie.
- Ventilatieroosters zijn een must bij nieuwe kozijnen, dit is de nachtventilatie. Deze nachtventilatie dient zo hoog mogelijk te zitten (min. 1.80 meter boven de vloer). Dit voorkomt koudeval.
- De kozijnen dienen te worden bevestigd aan de binnenmuur, d.m.v. een stelkozijn. Ook moet er een water- en tochtdichte aansluiting op de binnenmuur worden gemaakt. De waterkeringen boven de kozijnen (het lood) moeten vakkundig worden hersteld.
- Maak duidelijke afspraken over de binnenafwerking. Door het vervangen van de kozijnen kunnen de binnenmuren en de vensterbanken beschadigen.
- Hoe wordt het schilderwerk opgeleverd? Maak duidelijke afspraken als je zelf de houten kozijnen wilt afschilderen.
- De omringende constructie, zoals het bovenliggende metselwerk, mag geen kracht uitoefenen op de nieuwe kozijnen. Mogelijk moet er een latei boven het nieuwe kozijn worden geplaatst.
Vervangen voegwerk
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is de aannemer aangesloten bij een branchevereniging zoals Gebouwschil Nederland of Bouwend Nederland?
- Omschrijving van het voegtype.
- Is de prijs inclusief het gebruik van steigers?
- De voeg moet voldoende diep uitgehakt worden, in ieder geval tot op de gezonde metselspecie.
- De voeg moet 'vierkant' uitgehakt worden, zodat er geen oude specieresten op de voegvlakken achterblijven.
- Het uithakken moet zeer zorgvuldig gebeuren zodat geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan.
- Na het uithakken moet de gevel grondig worden gereinigd, zodat een gezond hechtvlak ontstaat voor de nieuwe voeg.
Vervangen gevelbekleding
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is de aannemer aangesloten bij een branchevereniging zoals Bouwend Nederland?
- Staat er in de offerte een omschrijving van de te gebruiken materialen?
- Bij het vernieuwen van gevelbekleding van een woning moet er rekening worden gehouden met de mogelijkheid om de gevel gelijk te isoleren.
- De achterkant van de gevelbekleding moet in contact staan met de buitenlucht. De bekleding moet ventilerend zijn aangebracht.
- Voor de verschillende producten zijn ook verschillende montagevoorschriften. Deze zijn vastgelegd door de fabrikant in het KOMO-certificaat.
- Houten gevelbekleding moet ook aan de achterzijde goed in de grondverf staan. Dit voorkomt vochtproblemen.
Aanbrengen schilderwerk
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is de schilder aangesloten bij een branchevereniging zoals OnderhoudNL?
- Welk merk en type verf wordt er gebruikt?
- Maak duidelijke kleurafspraken.
- Hoeveel lagen verf worden er aangebracht? Of wat is de omschrijving van de laagdikte op de muur?
- Reiniging en schuren van het schilderwerk.
- Hoe wordt het hout verder voorbewerkt?
- Worden delen houtrot gelijk hersteld?
- Het schilderen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar na de eerste ingebruikname als woning, valt onder het lage btw-tarief van 9%.
Aanbrengen stucwerk
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is de stukadoor aangesloten bij een branchevereniging zoals NOA?
- Welk merk en type stuc wordt er gebruikt?
- Maak duidelijke kleurafspraken.
- Het aantal m2 wand dat moet worden afgewerkt moet worden aangegeven.
- Eventueel een verrekenprijs als er meer of minder afgewerkt moet worden.
- Welke voorbehandelingen worden er gedaan voordat de definitieve laag wordt aangebracht?
- Het stukadoren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar na de eerste ingebruikname als woning, valt onder het lage btw-tarief van 9%
Vervangen installatiewerk
Let bij uitbesteding van de klus op de volgende punten:
- Is de installateur aangesloten bij een branchevereniging zoals Techniek Nederland?
- Moet er voor het type werkzaamheden gewerkt worden met een gecertificeerde installateur? Denk hierbij aan het aanleggen van een airco.
- Geeft de offerte een duidelijke omschrijving van de te gebruiken materialen?
- Is er een extra groep in de meterkast nodig of een zwaardere netaansluiting? Denk hierbij aan een aparte groep voor een zonnestroomsysteem. Of een zwaardere netaansluiting omdat ook de elektrische auto moet worden opgeladen.
- Omschrijving van het merk en type.
- Welke onderdelen worden er nog meer vervangen? Denk hierbij aan het expansievat en het rookkanaal als de cv-ketel vervangen moet worden.
Hoe nu verder
- Problemenwijzer: welke problemen kun je tegenkomen in je huis?
- Klussen in en om het huis