Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Donkere wolken voor eigenaren van zonnepanelen

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om met spoed nieuwe stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen te ontwikkelen. Door het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en stijgende vergoedingen die energieleveranciers rekenen voor teruggeleverde stroom daalt de vraag naar zonnepanelen nu al sterk. De vereniging start vandaag een landelijke petitie. 

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Het kabinet moet huis- en appartementseigenaren het vertrouwen geven dat investeren in zonnepanelen verstandig en belangrijk is. Uit het regeerprogramma en het voorliggende wetsvoorstel over de afschaffing van de salderingsregeling blijkt geen enkele toekomstvisie, terwijl zonnepanelen een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming en de energietransitie. Het kabinet moet een terugverdientijd van 7 jaar garanderen, omdat uit de praktijk blijkt dat veel consumenten anders afhaken.” Zonder nieuw beleid lopen de terugverdientijden van zonnepanelen vanaf 2027 op naar 16 jaar*.  

Kremer: “Er moeten heldere regels voor de energiemarkt komen over terugleververgoedingen en -kosten van zonnestroom. Die worden nu overgelaten aan de marktpartijen, terwijl ze essentieel zijn om mensen langjarig zekerheid over de terugverdientijd te kunnen geven. Hoe meer mensen daardoor twijfelen, hoe groter de terugval in de vraag naar zonnepanelen.”  

*Berekeningen van onderzoeksbureau Berenschot in opdracht van Vereniging Eigen Huis.  

Funderingsproblematiek en woningbouw 

Ruim 425.000 woningen kampen nu al met funderingsschade. Vereniging Eigen Huis is tevreden dat het kabinet inzet op een nationale aanpak, maar is bezorgd dat daarvoor een zeer bescheiden budget is vrijgemaakt.  

Het kabinet wil jaarlijks 100.000 nieuwe woningen realiseren. Vereniging Eigen Huis vraagt minister Keijzer om ook prioriteit te geven aan de bouw van sociale koopwoningen die betaalbaar zijn voor mensen met inkomens van 1 en 2 keer modaal, en aan het stimuleren van de verkoop van huurwoningen door corporaties. Met de opbrengsten kunnen weer nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Op veel locaties kan de bouw van flexwoningen de druk voor woningzoekenden verlichten. 

Lees ook

Petitie - zonnepanelen moeten aantrekkelijk blijven Prinsjesdag: dit verandert er voor jou in 2025

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarSalderenVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube