VEH: Valse start voor het nieuwe energielabel
Vereniging Eigen Huis waarschuwde er al voor en nu blijkt het werkelijkheid te zijn geworden. Uit een quickscan van de vereniging blijkt dat het nieuwe energielabel duurder uitvalt dan verwacht. Daarnaast zijn er te weinig gekwalificeerde energieadviseurs, die ook nog eens moeilijk te vinden zijn. Hierdoor zijn er enorme wachttijden ontstaan voor het aanvragen van het energielabel. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) grijpt daarom binnen een maand na invoering al in met een aantal maatregelen.
“Demissionair minister Kasja Ollongren heeft het nieuwe energielabel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe. Ze kunnen later dan gepland het huis in de verkoop zetten, omdat er niet genoeg experts zijn en moeten daar ook nog eens een hoog bedrag voor neerleggen", geeft Maud Weide Beleidsadviseur Verduurzaming Vereniging Eigen Huis aan.
Kosten rijzen de pan uit
Volgens Vereniging Eigen Huis blijkt nu al dat de demissionaire minister veel beter had moeten nadenken over de gevolgen van de snelle invoering van het nieuwe energielabel. De vereniging gaf vorig jaar al aan dat het nieuwe label geen meerwaarde biedt voor huiseigenaren, maar huiseigenaren wel op hogere kosten jaagt. "We zien dat de kosten van het aanvragen van het nieuwe energielabel de pan uit rijzen. De prijs voor een definitief label ligt rond de € 275,-. Dit is honderd euro meer dan demissionair minister Ollongren had aangegeven. Ook zijn er bedrijven die niet transparant zijn over de prijs. Een slechte zaak”, aldus Maud Weide.
Zoektocht naar een energieadviseur
Nu huiseigenaren het energielabel niet meer online kunnen aanvragen, moeten zij op een onoverzichtelijke website zoeken naar een adviseur. Maud Weide: “We hebben de website bekeken en het blijkt dat er maar 139 experts op het platform staan die ook woningen keuren. Daarvan zijn er een aantal nog niet eens gekwalificeerd om daadwerkelijk een label aan een woning toe te kennen. Terwijl je deze wel nodig hebt voor de verkoop van je woning. Er ontstaat nu dus een vertraging in het verkoopproces en dat kan toch niet de bedoeling zijn.”
Ministerie grijpt in
De wachttijden zijn niet onopgemerkt gebleven bij het ministerie van BZK. Het ministerie grijpt in door meer energieadviseurs (online) op te leiden. Ook komt de verplichting om in een verkoop- of verhuuradvertentie aan te geven of je woning een energie label heeft tijdelijk te vervallen. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden. “Het ministerie van BZK moet dus al binnen een maand bijspringen. We hopen dat deze maatregelen ervoor zorgen dat huiseigenaren tijdelijk geholpen zijn, maar we blijven het monitoren”, zegt Maud Weide.
Meer informatie
- Energielabel voor woningen
- Nieuwsbericht run op energielabel door oproepen VEH (jan 2021)
- Collectieve Inkoop Energie