Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Laat VvE's niet verplicht reserveren voor verduurzaming

Ruim 80% van Verenigingen van Eigenaars (VvE) maakt een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en reserveert jaarlijks een minimumbedrag voor groot onderhoud van het appartementencomplex. VvE's zijn verplicht jaarlijks een minimum bedrag te reserveren voor groot onderhoud sinds de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars op 1 januari 2018 in werking trad.  Maar de onderhoudsplannen voldoen vaak niet aan de eisen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de overheid, waarin deze wet werd geëvalueerd. 

VvE’s sparen dus behoorlijk voor onderhoud, maar dit gebeurt niet altijd op basis van goede onderhoudsplannen. Daarnaast is het van belang dat VvE's gaan verduurzamen, zij lopen echter tegen de hoge kosten en limieten in hun financiën aan, waardoor de verduurzaming van de gebouwen achterblijft. Het opstellen van een duurzaam onderhoudsplan houdt in dat VvE ook voor verduurzaming gaan reserveren. Maar de aanbeveling vanuit het onderzoeksrapport is om dit niet te verplichten, vanwege de hoge maandelijkse bijdrage die dat voor appartementseigenaren met zich meebrengt. Wel zouden er normen moeten komen, zodat MJOP's aan dezelfde kwaliteit voldoen. Vereniging Eigen Huis denkt hierin mee met de overheid. 

Reactie Vereniging Eigen Huis 

Vereniging Eigen Huis is voor dit onderzoek geïnterviewd en staat achter de aanbevelingen. De vereniging vindt het belangrijk dat VvE's actief aan de slag gaan met verduurzaming, maar is tegen een verplichting die VvE's op hoge kosten jaagt. En om zinvol te investeren moet eerst bekend zijn wat gemeenten gaan uitvoeren om wijken te verduurzamen.

Stelling Eigen Huis magazine

In juli legde Vereniging Eigen Huis in haar magazine aan leden de stelling voor ‘VvE’s moeten verplicht geld reserveren voor verduurzaming’. De reacties hierop waren verdeeld. “Door deze verplichting stijgen de maandelijkse lasten opnieuw. Bovendien zijn lang niet alle appartementencomplexen geschikt voor verduurzaming,” is de reactie van één van onze leden, tevens voorzitter van een VvE.  

Verder lezen

  • Rapport WODC - onderhoudsplannen VvE's vaak niet op orde
  • Alles over het laten opstellen van een MJOP
  • Alles over het reservefonds VvE

Ook interessant in kennisbank

Wanneer komt een VvE in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)?Mag de VvE verplichten om een automatische incassomachtiging af te geven voor de voorschotbijdrage?Waar kan een VvE een lening aanvragen voor achterstallig onderhoud?

Tags

AppartementseigenaarVvEVvE beheerder

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube