Voorkom funderingsdrama: kabinet, onderneem actie
De Funderingscoalitie heeft opnieuw een oproep aan de Tweede Kamer gericht om de aanpak van de funderingsproblematiek niet langer uit te stellen. De coalitie pleit voor een daadkrachtig plan om een funderingscrisis te voorkomen.
Het aantal woningen met funderingsschade groeit snel. Klimaatverandering, dalende grondwaterstanden en inklinking van veen- en kleigronden verzwakken funderingen zorgen voor scheuren in muren, vochtproblemen en onveilige woonsituaties. Naar schatting zullen tot 2035 maar liefst 425 duizend woningen te maken krijgen met funderingsproblemen. "De situatie is urgent: wachten tot woningen onbewoonbaar zijn is geen optie," zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "De overheid moet nu verantwoordelijkheid nemen en met een nationaal fonds komen om funderingsherstel mogelijk te maken."
Financiële lasten onhoudbaar
De Funderingscoalitie, een samenwerking van woningeigenaren, corporaties, deskundigen, banken en verzekeraars, wijst erop dat huiseigenaren, corporaties en huurders vastlopen door de financiële gevolgen van de funderingsschade. De herstelkosten kunnen oplopen tot wel meer dan 100 duizend euro per woning. Klein: “Dit is voor veel huishoudens simpelweg onbetaalbaar. Er worden ook investeringen gevraagd in verduurzaming van de woning en zonder herstel van de funderingsschade is dat zinloos. Financiële bijdragen van de overheid en verantwoorde financieringsconstructies zijn daarvoor noodzakelijk.”
De kosten voor herstel kunnen niet volledig worden afgewenteld op de huiseigenaren, aangezien de funderingsproblemen voornamelijk door externe factoren zoals klimaatverandering en grondwaterstandverlaging ontstaan. De overheid speelt hierin een cruciale rol, omdat zij invloed heeft op bepaalde kritische factoren, zoals het grondwaterpeil.
Debat funderingsproblematiek
Tijdens een debat over funderingsschade op donderdag 13 februari werd de ernst en de urgentie van het probleem nogmaals benadrukt, onder andere door Minister Mona Keijzer. Ze wil dat de overheid regie pakt. “Gebouweigenaren zijn zelf primair verantwoordelijk, maar we gaan wel beter ondersteunen, omdat het nou eenmaal ingewikkeld is en veel geld kost om op te lossen.” Naar verwachting kan vanaf 1 juli iedereen die niet genoeg kan lenen bij de bank terecht bij een landelijk fonds voor funderingsherstel. Voor de uitwerking van de nationale aanpak op de lange termijn wordt gewacht op een ambtelijk advies dat voor de zomer verschijnt.
Hoe nu verder?
De Funderingscoalitie hoopt dat het kabinet snel met een daadkrachtig nationaal plan komt en gaat werken aan passende regelgeving en financieringsoplossingen. De Funderingscoalitie blijft aandringen op een structurele oplossing en roept het kabinet op om de verantwoordelijkheid te nemen en de crisis snel aan te pakken.
Hoe herken je funderingsproblematiek en wat kun je er aan doen?Praat mee!
Weet jij of je in een risicogebied woont of wilt kopen? En weet jij hoe je signalen van funderingsschade kunt herkennen?
Reageer