Reactie Vereniging Eigen Huis op PBL: “Zonder keiharde garantie over betaalbaarheid gaat Nederland niet verduurzamen”
Woonlastenneutraal verduurzamen is voor vrijwel geen enkele huiseigenaar haalbaar. Dit blijkt vandaag uit een onderzoek van het PBL naar de haalbaarheid van de klimaatdoelstellingen. Voor Vereniging Eigen Huis is de uitkomst geen verrassing; zonder garanties over de betaalbaarheid en goede, stabiele subsidieregelingen komt verduurzaming niet op gang. De vereniging krijgt bijval van de Tweede Kamer.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de kosten van verduurzamingsmaatregelen om van het aardgas af te gaan niet hoger mogen zijn dan de besparing op de energierekening. Dat noemen we woonlastenneutraal. Uit onderzoek van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) blijkt dit echter voor vrijwel geen enkele huiseigenaar haalbaar. De kosten van het nemen van verduurzamingsstappen zoals isoleren en de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp wegen niet op tegen de baten. Hiermee wordt een belangrijke pijler onder het Klimaatakkoord ter discussie gesteld.
Subsidies niet versoberen, maar verruimen
De vereniging maakt zich al langer grote zorgen over de betaalbaarheid van de energietransitie voor huiseigenaren en kaartte dit regelmatig aan bij het kabinet. Als de investeringen voor verduurzaming te hoog zijn, daalt het draagvlak. Er moet daarom veel meer werk geworden gemaakt van aantrekkelijke en goede gevulde subsidieregelingen. Dus niet bestaande regelingen versoberen, maar juist verruimen. Dit betekent ook dat de overheid veel meer regie moet pakken, in plaats van losse maatregelen uit te werken. Dat zeiden vandaag ook Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks, PvdA en PVV in hun reacties op het onderzoek. Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer maakt het kabinet zelfs ‘een bende van de verduurzaming van woningen’.
Vereniging Eigen Huis zal naar aanleiding van het rapport van het PBL opnieuw bij het kabinet aandringen op een keiharde garantie dat de optelsom van alle maatregelen woonlastenneutraal moet zijn.