'Stel consument centraal bij aardgasvrij maken woningen'
Een ruime meerderheid van de Nederlanders steunt het plan om woningen van het aardgas af te halen. Voorwaarden zijn wel dat dit betaalbaar is en men zelf een andere manier van verwarmen kan kiezen. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onder ruim 2000 personen. Vereniging Eigen Huis herkent de uitkomsten en roept de overheid op de consument nu echt centraal te stellen bij het aardgasvrij maken van woningen.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen van het aardgas af zijn. Ze moeten dan worden verwarmd met bijvoorbeeld een warmtepomp of warmtenet. In 2030 moeten er 1,5 miljoen woningen zijn verduurzaamd. Het nieuwe kabinet houdt vast aan deze doelen.
Meerderheid steunt aardgasvrij verwarmen…
Uit het PBL-onderzoek blijkt dat burgers zich grotendeels kunnen vinden in de redenen om wijken aardgasvrij te maken. 88 procent wil minder afhankelijk zijn van andere landen voor energie en 76 procent vindt klimaatverandering een belangrijk probleem. Een ruime meerderheid denkt dat aardgasvrij maken bijdraagt aan deze doelen.
…zolang dit betaalbaar is
Tegelijkertijd zijn betaalbaarheid en een eerlijke verdeling van de kosten cruciaal voor de steun van burgers voor het klimaatbeleid. Deelnemers aan het onderzoek willen niet dat aardgasvrij verwarmen te duur wordt en hebben moeite met grote prijsverschillen tussen wijken. Ook vinden ze dat er rekening moet worden gehouden met draagkracht. Verder vinden ze het belangrijk dat ze mogen meedenken bij het maken van plannen, eerlijke informatie krijgen en keuzevrijheid hebben.
Weinig vertrouwen in overheid
Meer dan de helft van de ondervraagden heeft weinig vertrouwen in de overheid als het gaat om klimaatplannen. Ze wijzen onder andere naar het zwabberbeleid rond de salderingsregeling. Het PBL vindt dit lage vertrouwen problematisch en pleit voor een grotere en consistente rol van de Rijksoverheid bij het aardgasvrij maken van woningen. Nu ligt dit nog voor een belangrijk deel bij gemeenten.
‘Stel bewoner centraal’
Vereniging Eigen Huis herkent de uitkomsten van het onderzoek. Deze zijn in lijn met eerdere enquêtes die zij onder huiseigenaren hield. Hieruit komt naar voren dat het merendeel van de woningbezitters positief staat tegenover het streven om de CO2-uitstoot te reduceren, maar hoge kosten en verplichtingen niet ziet zitten.
De vereniging roept overheden op de consument nu echt centraal te gaan stellen bij het aardgasvrij maken van woningen. Het is belangrijk dat bewoners die van het aardgas af moeten de vrijheid hebben om zelf te kiezen hoe ze hun woning gaan verwarmen. Huizenbezitters die aansluiten op een warmtenet, moeten wettelijk worden beschermd tegen onaanvaardbaar hoge tarieven. Verder moeten zij duidelijk geïnformeerd worden over zaken als kosten, planning en het proces. Dit alles is essentieel voor het draagvlak en dus voor het succes van de energietransitie.