Een appartement kopen en de VvE. Waar let je op?
Wie een appartement koopt, wordt automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Omdat de VvE de belangen van alle appartementseigenaren behartigt, is het goed te onderzoeken of de VvE actief is en hoe de VvE functioneert.
Alle aandachtspunten op één infoblad
Ga je een appartement kopen en zegt een 'appartementsrecht' of 'maandelijkse bijdrage' jou niks? Met dit overzicht ben je in één keer op de hoogte.
Download infobladAppartement kopen? Stel deze negen vragen.
- Is de VvE (Vereniging van Eigenaars) actief? Bij een inactieve VvE krijg je meestal geen hypotheek. Sommige geldverstrekkers geven wel een hypotheek bij een niet-actieve VvE. Een hypotheekadviseur kan je vertellen bij welke geldverstrekker je wel een hypotheek kunt krijgen en onder welke voorwaarden.
- Welke verzekeringen heeft de VvE? Een collectieve opstalverzekering is bijvoorbeeld verplicht.
- Hoe hoog is de maandelijkse bijdrage? Weet dat lage servicekosten niet per definitie positief zijn als de VvE daardoor niet spaart voor toekomstig onderhoud. Vraag naar het meerjarenonderhoudsplan.
- Heeft de verkoper achterstanden in servicekosten? Voor bijdragen die in het lopende of het voorafgaande jaar opeisbaar zijn geworden, ben je als koper hoofdelijk aansprakelijk, samen met de vorige eigenaar. De notaris voegt een verklaring als bijlage aan de akte toe waaruit blijkt voor welk bedrag je aansprakelijk bent als koper.
- Welke delen van het appartementencomplex zijn gemeenschappelijk en welke privé? In het splitsingsreglement is aangegeven welke gedeelten gemeenschappelijk zijn, bijvoorbeeld het dak. Deze delen worden door de VvE onderhouden. Elke appartementseigenaar moet daaraan bijdragen via de servicekosten. Aan gemeenschappelijke gedeelten mag je zonder toestemming van de VvE geen veranderingen aanbrengen.
- Hoe groot is het reservefonds? Wanneer deze goed gevuld is, hoef je bij groot onderhoud niet in één keer een groot bedrag te betalen.
- Heeft de VvE een professionele beheerder? Een beheerder wordt betaald door de VvE. Zo iemand organiseert bijvoorbeeld vergaderingen en houdt de administratie bij. Of de VvE een beheerder heeft, kun je navragen bij het bestuur.
- Hoe is de sfeer binnen het appartementencomplex? Zijn er conflicten onderling of is er juist goed contact met elkaar?
- Is er een grooteigenaar met meerdere appartementen in bezit? Wees je er dan van bewust dat een eigenaar met een meerderheid van stemmen een beslissende rol kan hebben in de besluitvorming van de VvE.
Liever een professional het appartement laten keuren?
Boek Bouwtechnische keuringCheck het appartement goed
Koop je een bestaand appartement, dan is het belangrijk om onder meer de volgende aspecten te checken:
- Zijn er aanpassingen gedaan waarvoor toestemming van de VvE nodig was?
- Is de Vereniging van Eigenaars (VvE) actief?
- Welke energiebesparende maatregelen zijn er genomen?
Gebruik de checklist bij het kopen van een appartement
Bij een appartement komen andere zaken kijken dan bij een grondgebonden woning. Wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn op je bezichtiging? Download dan gratis deze uitgebreide checklist.
Download checklistBelangrijke documenten
Lees meer over de volgende documenten:
- Splitsingsakte en splitsingsreglement.
- Huishoudelijk reglement.
- Kopie/inzage jaarstukken & begroting: Hieruit kun je opmaken hoe de VvE er financieel voor staat.
- Kopie/inzage notulen van de vergadering: hierin kun je lezen wat er allemaal speelt binnen de VvE. Zijn er momenteel problemen? Vergadert de VvE minimaal één keer per jaar?
- Kopie/inzage van het meerjarenonderhoudsplan: Het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) geeft aan welk onderhoud in welk jaar en tegen welke kosten verricht moet worden. Zo worden het onderhoud en de kosten over de jaren verdeeld.
E-book appartement kopen
Wil je meer weten over het kopen van een appartement? In ons gratis e-book 'Appartement kopen' leggen we alles uit over de VvE, de verschillende aktes en reglementen.
Download e-bookVeelgestelde vragen over VvE's
Onze diensten bij het kopen van een appartement
VvE-verzekering
Alle benodigde VvE-verzekeringen in één pakket. Daarnaast kun je ook los je VvE-verzekering aanvragen, zoals de verplichte opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.
VVE-pakketNog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar