Hypotheek meenemen
Als je naar een andere koopwoning verhuist, heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. Gelukkig bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen.
Ze noemen dit de 'verhuisregeling' of 'meeneemregeling'. Dat is bijvoorbeeld aantrekkelijk als je voor een langere tijd een laag rentepercentage hebt afgesproken.
Hypotheekrente meenemen
Is je huidige hypotheekrente lager dan de rente voor een nieuwe hypotheek? Dan wil je natuurlijk je huidige rente meenemen. Dit is bij bijna alle geldverstrekkers mogelijk. Je kunt je gehele hypotheek meenemen óf alleen je rente. Dit doe je voor de resterende rentevaste periode. De voorwaarden zijn bij elke geldverstrekker anders. Daarom is het belangrijk dat je ruim van tevoren onderzoek doet naar de voorwaarden bij jouw geldverstrekker. In ieder geval voordat je jouw huis verkoopt. Kijk vooral wanneer je uiterlijk bij je geldverstrekker moet aangeven dat je jouw hypotheekrente wilt meenemen. Dit moet je soms ruim van tevoren laten weten.
Lees meer over hypotheekrente meenemenNieuwe hypotheekaanvraag
De geldverstrekker behandelt het meenemen van de hypotheek als een nieuwe hypotheekaanvraag. Aan de hand van onder andere je huidige inkomen en de marktwaarde van je nieuwe woning wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor de hypotheek.
Kan ik een aanvullende hypotheek afsluiten?
Kies je ervoor om je hypotheek mee te nemen naar een volgende woning en heb je per saldo een hogere hypotheek nodig? Dan moet je de aanvullende hypotheek ook afsluiten bij je huidige geldverstrekker. Een andere aanbieder zal dit ontbrekende deel niet willen financieren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bij verhuizing een nieuwe hypotheek tegen de actuele rente te sluiten bij een geldverstrekker van je eigen keuze.
Meenemen aflossingsvrije hypotheek
Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je ook voor je volgende huis weer zo'n hypotheek afsluiten. Je hebt dan wel te maken met een aantal regels en voorwaarden.
Lees meer over aflossingsvrije hypotheekMeenemen (bank)spaarhypotheek
Als je nu een (bank)spaarhypotheek hebt, sta je voor een aantal keuzes. Kun je deze meenemen als je gaat verhuizen? Wat gebeurt er met je opgebouwde spaarbedrag?
Lees meer over verhuizen en bankspaarhypotheekKapitaalverzekering belastingvrij meenemen
Heb je nog een kapitaalverzekering eigen woning of (bank-)spaarrekening eigen woning? Deze kun je vaak belastingvrij meenemen.
Lees meer over kapitaalverzekeringOverbruggingskrediet
Heb je je oude woning nog niet verkocht, maar wil je wel gebruikmaken van de overwaarde? Dan heb je een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen als het oude huis is verkocht en betaald. Geldverstrekkers zijn voorzichtig met de verstrekking van overbruggingshypotheken. Over het algemeen wordt de te verwachten overwaarde ook niet geheel gefinancierd en houdt de geldverstrekker rekening met een lagere opbrengst van de woning.
Lees meer over overbruggingskredietVerhuizen en belasting
Als je gaat verhuizen, heb je met fiscale regels te maken. Bijvoorbeeld omdat je meer gaat lenen dan voorheen, of juist niet. Of omdat je eerst een periode gaat huren. Wij hebben de regels in verschillende situaties op een rij gezet.
Lees meer over verhuizen en belasting