Kennisbank
Is het aan te raden om mijn aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek?
Het kan gunstig zijn om de om te zetten in een .
Los je tijdens de looptijd niets af, dan moet je aan het einde van de looptijd in één keer met spaargeld de hypotheek aflossen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat laatste lukt niet altijd. Door de aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek los je automatisch elke maand af en weet je zeker dat je aan het eind van de looptijd alles hebt afgelost. Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke omzetting, waarbij je dan nog een deel aflossingsvrij houdt. De maandlasten worden door de omzetting vaak hoger. De hypotheekadviseur kan de nieuwe netto lasten in kaart brengen. Zo kun je zien of de hypotheek betaalbaar blijft.
Aandachtspunten
- Je kunt als alternatief ook zelf regelmatig een aflossing doen op de aflossingsvrije hypotheek. Dat kan meestal zonder boeterente tot 10 % - 20 % per kalenderjaar. Bij een groeiend aantal geldverstrekkers betaal je nooit boeterente zolang je uit eigen middelen aflost. De details staan in de hypotheekvoorwaarden.
- Door de aflossingen wordt de schuld lager en daalt het risico voor de geldverstrekker. Hierdoor kom je misschien in aanmerking voor een lagere rente.
- Bij (gedeeltelijke) omzetting naar een andere hypotheekvorm kun je te maken krijgen met boeterente. De hypotheekadviseur kan je hierover verder informeren.
Hoe nu verder
- Rekenhulp Extra aflossen op je hypotheek
- Rekenmodule annuïteiten en lineaire hypotheek
- Eigen Huis Hypotheekadvies voor onafhankelijk hypotheekadvies