Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Terugleverkosten zonnepanelen gestegen, toezichthouder doet opnieuw onderzoek

De terugleverkosten die consumenten met zonnepanelen aan hun energieleverancier betalen, zijn dit jaar gestegen. Dat ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder gaat daarom opnieuw onderzoek doen naar de hoogte van deze kosten. Vereniging Eigen Huis vindt dit hard nodig.

Nadat Vandebron hier vorig jaar mee begon, rekenen inmiddels vrijwel alle energieleveranciers kosten aan zonnepaneeleigenaren voor stroom die ze aan het elektriciteitsnet leveren. De ACM liet eerder weten dat dit is toegestaan. Wel deed de toezichthouder onderzoek naar de hoogte ervan bij vier energieleveranciers. Conclusie was dat de terugleverkosten niet onredelijk hoog waren. Nu zijn deze over de hele markt gestegen en gaat de ACM opnieuw onderzoek doen.

Uitgebreid onderzoek nodig

Vereniging Eigen Huis is blij met het extra onderzoek. Zij maakt zich zorgen over de stijging van de terugleverkosten en de verdere ontwikkeling hiervan. “Het afgelopen jaar zien we dat steeds minder consumenten zonnepanelen op hun dak leggen en de verduurzaming van woningen stokt. Naast de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling zijn de terugleverkosten daar een belangrijke oorzaak van. Belangrijk is dat consumenten er in ieder geval van op aan kunnen dat deze niet onredelijk hoog zijn”, zegt belangenbehartiger Judith Scholte.

De vereniging roept de ACM op dit keer álle energieleveranciers onder de loep te nemen en ook te kijken naar andere extra kosten voor zonnepaneeleigenaren. Naast terugleverkosten rekenen energieleveranciers namelijk bijvoorbeeld ook hogere vaste leveringskosten voor deze groep. Vereniging Eigen Huis vindt de wildgroei aan maatregelen al vanaf het begin hoogst onwenselijk. Deze maakt het voor zonnepaneeleigenaren bijna onmogelijk om energiecontracten goed te vergelijken.

Soms zelfs verlies op teruggeleverde stroom

De ACM ziet verder dat sommige consumenten netto zelfs moeten betalen over een deel van de teruggeleverde elektriciteit. Het gaat dan om mensen die op jaarbasis meer stroom terugleveren dan ze afnemen van hun leverancier. De extra stroom mogen ze niet salderen, maar hiervoor krijgen ze een zogenoemde terugleververgoeding. Bij een aantal leveranciers is deze vergoeding lager dan de terugleverkosten die de klant betaalt. De ACM gaat over deze ontwikkeling in gesprek met de sector.

Politiek aan zet

Energieleveranciers zeggen terugleverkosten te rekenen omdat zij extra kosten hebben bij zonnepaneeleigenaren. Deels komt dit door de salderingsregeling. Maar het gaat ook om hogere inkoopkosten en kosten om het elektriciteitsnet in balans te houden, zo bleek eerder uit onderzoek van de ACM. De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen om terugleverkosten te verbieden als de salderingsregeling is afgeschaft. De regering komt naar verwachting met Prinsjesdag met een plan voor afschaffing van die regeling.

Terugleverkosten zonnepanelen: veelgestelde vragen Salderingsregeling zonnepanelen

Tags

FinanciënHuiseigenaarSalderenVerduurzamenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube