Voorjaarsnota verzacht de pijn op korte termijn
De voorjaarsnota biedt huiseigenaren op korte termijn enige verlichting. Door de verlaging van de belasting op energie en minder bezuinigingen op gemeenten zullen de energierekening en de lokale lasten waarschijnlijk minder hoog uitvallen dan eerder werd gedacht. Tegelijkertijd blijven belangrijke pijnpunten rondom het eigen huis onopgelost. Wie op zoek is naar een betaalbare woning, funderingsproblemen heeft of recent zonnepanelen heeft aangeschaft, vindt weinig lichtpunten in de voorjaarsnota.
In de voorjaarsnota staat dat de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden tijdelijk wordt verlaagd met 5 euro (inclusief btw) ten opzichte van 2025. De verhoging van de belastingkorting op energie geldt tot en met 2028. Vereniging Eigen Huis heeft eerder gepleit voor een lagere energiebelasting. Het is positief dat er enige verlichting komt op de energierekening, maar de verlaging is wel erg beperkt. Ondanks deze belastingverlaging kunnen huishoudens in de komende jaren toch een hogere energienota krijgen, bijvoorbeeld door stijgende leveringstarieven, netbeheerkosten en terugleverkosten. Vereniging Eigen Huis vindt dat het kabinet meer regie moet nemen over de betaalbaarheid van de totale energierekening voor huishoudens. Ook is de vereniging teleurgesteld dat het kabinet deze maatregel financiert uit het Klimaatfonds – een fonds dat onder andere bedoeld is om huishoudens te helpen hun woning te verduurzamen.
Meer financiële steun voor gemeenten
Dat het kabinet de geplande bezuiniging op het Gemeentefonds grotendeels terugdraait, is positief voor mensen met een eigen woning. Dit jaar verhoogt bijna een vijfde van de gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) met meer dan 10 procent. Hiermee leken gemeenten te anticiperen op een bezuiniging van het Gemeentefonds in 2026. Met de compensatie worden mogelijke lokale lastenverhoging of lokale bezuinigingen gedempt, maar het risico blijft bestaan doordat gemeenten niet volledig gecompenseerd worden.
Onzekerheid voor de lange termijn
De pijn van de voorjaarsnota zit in het uitblijven van langetermijnmaatregelen. Er wordt geen extra geld uitgetrokken voor woningbouw, wat de onzekerheid vergroot of de ambitie van 100.000 woningen per jaar gehaald kan worden. Door de sociale huren in 2025 en 2026 te bevriezen, met slechts zeer beperkte compensatie voor woningcorporaties, wordt het zelfs nog moeilijker om dit aantal te realiseren. Daardoor blijft de druk op de woningmarkt – en daarmee op de betaalbaarheid – onverminderd hoog. Ook biedt de voorjaarsnota nog geen hoop voor huiseigenaren met een funderingsprobleem. Zij blijven voorlopig aangewezen op hun eigen middelen bij funderingsschade, terwijl de herstelkosten fors zijn en de oorzaak vaak buiten hun invloed ligt. Daarnaast blijft het onduidelijk wat de toekomst is van zonnepanelen en hoe huiseigenaren hun woning op een betaalbare manier kunnen verduurzamen.
Investeer in betaalbare en duurzame woningen
Hoewel het kabinet in de voorjaarsnota aandacht heeft voor enkele urgente problemen van dit moment blijven huiseigenaren met grote onzekerheden zitten. Daarom roept Vereniging Eigen Huis op om structureel middelen vrij te maken voor een betaalbare en duurzame eigen woning.