Overslaan naar hoofdinhoud

WOZ-bureaus starten petitie tegen plannen staatssecretaris Van Rij

Een petitie tegen de plannen van staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) om het aantal WOZ-bezwaren te verminderen, is al ruim 45.000 keer ondertekend. De branchevereniging van WOZ-adviesbureaus (VRLB) vindt dat de plannen de rechtsbescherming van belastingbetalers inperken en startte de petitie. Vereniging Eigen Huis ondersteunt de petitie niet.

Van Rij kondigde in maart maatregelen aan om de grote stroom bezwaren tegen de WOZ-beschikkingen die door WOZ-adviesbureaus worden ingediend, terug te dringen. In 2023 ontvingen gemeenten ruim 600.000 bezwaren, tegen zo’n 200.000 het jaar ervoor. Een groot deel van de stroom bezwaarschriften is afkomstig van commerciële bureaus, die vaak namens huiseigenaren bezwaar maken en procederen. Dat gebeurt ook bij relatief geringe verschillen in de WOZ-waarde. 

Het belang van veel van deze bureaus is vooral de kostenvergoeding die zij voor bezwaar- en beroepsprocedures ontvangen. Het enorm toegenomen aantal bezwaarschriften zet de snelheid en de kwaliteit van de afhandeling bij gemeenten onder grote druk. De vereniging uitte daar eerder al haar zorgen over. 

Minder aantrekkelijk maken

De staatssecretaris wil het verdienmodel van WOZ-adviesbureaus minder aantrekkelijk maken door de vergoeding voor het advieswerk te verlagen. Dit bedrag wordt bovendien niet meer aan het bureau, maar aan de huiseigenaar uitbetaald. Het WOZ-adviesbureau zal dan een rekening voor het advieswerk aan de huiseigenaar sturen.

De VRLB (Vereniging Rechtsbescherming Lokale Belastingen) zegt dat dat burgers gratis gebruik willen kunnen blijven maken van WOZ-rechtshulp, maar vindt dat de maatregelen van Van Rij de toegang tot WOZ-adviesbureaus onmogelijk maken. 

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is het eens met staatssecretaris Van Rij dat WOZ-bezwaren gemeenten niet op onnodige kosten en werklast moeten jagen. Tegelijkertijd moeten huiseigenaren voldoende mogelijkheden behouden om tot de juiste WOZ-waarde van hun woning te komen. Meestal lukt dat door zelf contact op te nemen met de gemeente. Gelukkig maken steeds meer gemeenten het mogelijk om eenvoudig bezwaar te maken als de woningeigenaar de WOZ-waarde te hoog vindt, bijvoorbeeld met telefonische- of inloopspreekuren. 

Omdat WOZ-adviesbureaus vaak werken op basis van 'no cure no pay', lijkt het voor consumenten een laagdrempelige en aantrekkelijke bezwaarmethode. Veel van deze bureaus beweren dat hun werk ‘kosteloos en gratis’ is, maar dat klopt niet. De forse kostenvergoedingen die gemeenten aan de WOZ-adviesbureaus moeten betalen, komen namelijk via de gemeentelijke belastingen uiteindelijk weer voor rekening van de woningeigenaren. 

Adviesbureaus niet verbannen

Niet iedereen kan of wil zelf een bezwaar indienen en in dat geval kan een WOZ-adviesbureau helpen. Dat is zeker het geval in hardnekkige gevallen of bij terugkerende foutieve aanslagen. Wel vindt Vereniging Eigen Huis dat WOZ-adviesbureaus altijd moeten streven naar een juiste WOZ-waarde en niet naar zoveel mogelijk bezwaarschriften en een zo hoog mogelijke proceskostenvergoeding.  Het is daarnaast aan de staatssecretaris om te waarborgen dat WOZ-adviesbureaus die het belang van de eigenwoningbezitter voorop stellen ook in de toekomst hun werk kunnen blijven doen.

De vereniging zal scherp toezien op de werking van de voorgestelde maatregelen. 

Meer informatie

Alles over de WOZ

Nieuws