Zorgen om goede afhandeling grote hoeveelheid WOZ-bezwaren
Het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde is in 2023 verdriedubbeld ten opzichte van een jaar eerder: tot nu toe 595.000, tegenover 205.000 in dezelfde periode in 2022. Dat blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ door gemeenten en belastingsamenwerkingsverbanden.
Door het grote aantal binnengekomen bezwaarschriften tegen WOZ-beschikkingen van woningen neemt de werklast voor gemeenten toe. Dat terwijl die al kampen met personeelstekorten en bovendien de WOZ-taxaties voor het volgende jaar weer moeten uitvoeren. Vereniging Eigen Huis maakt zich daarom zorgen over een goede inhoudelijke behandeling van de bezwaarschriften. Het moet niet zo zijn dat bezwaarschriften bijvoorbeeld met standaardafwijzingen worden afgedaan in de hoop dat woningeigenaren vervolgens niet in beroep zullen gaan.
“Gemeenten zullen daarom manieren moeten vinden om bezwaarschriften toch snel af te handelen, bijvoorbeeld door ze geclusterd af te doen,” zegt Tjalling Letterie, fiscalist bij Vereniging Eigen Huis. “Voor toekomstige WOZ-ronden moeten gemeenten ook vaker met een voormelding werken. Dat geeft huiseigenaren de kans om al eerder eventuele fouten door te geven. Zo spreid je de werklast en voorkom je dat veel fouten in de WOZ-waardering pas aan het licht komen als de beschikking al verstuurd is. Wellicht vermindert dat het aantal bezwaarschriften.”
Vereniging Eigen Huis blijft de situatie rondom WOZ-bezwaarafhandeling nauwlettend in de gaten houden.
Stijging WOZ-waarde
De toename van het aantal bezwaarschriften komt waarschijnlijk gedeeltelijk door de flink hogere WOZ-waarden, die in 2023 met gemiddeld 17% stegen. Doordat WOZ-waarden altijd minimaal een jaar achterlopen op de actuele marktwaarde en er destijds nog sprake was van stijgende huizenprijzen, zouden meer woningbezitters bezwaar aangetekend kunnen hebben.
Het aantal bezwaarschriften kan nog verder oplopen, bijvoorbeeld omdat beschikkingen later zijn verstuurd en de bezwaartermijn daarvan nog niet is verlopen. Het percentage bezwaarschriften dat ‘no cure no pay’-bureaus indienden veranderde niet ten opzichte van vorig jaar (49% in 2023 tegenover 51% vorig jaar).
Alles over de WOZ