De bouwperiode: belangrijke aandachtspunten
Begint de bouw van je nieuwbouwwoning? Dan moet je verschillende zaken in de gaten houden, zoals de bouwtijd, de termijnbetalingen en wijzigingen in het bouwplan. Wij leggen uit waar je op moet letten.

Start van de bouwperiode
Het is vooraf vaak niet helemaal duidelijk wanneer de bouwperiode start. Volgens de meeste overeenkomsten moet de bouw uiterlijk 6 maanden na ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst beginnen. Vaak wordt de start van de bouwtijd uitgesteld door opschortende voorwaarden, zoals de voorwaarde dat eerst een minimum aantal woningen van het nieuwbouwproject verkocht moet zijn. Het uitstel kan – afhankelijk van je contract – maximaal 9 maanden duren. De bouwer kan soms voordat de termijn van deze 9 maanden afloopt, een verlengingsvoorstel doen. Je hoeft hiermee niet akkoord te gaan. Ga je niet akkoord, dan vervalt de overeenkomst.
Bouwtijd
De bouwtijd van een nieuwbouwwoning wordt uitgedrukt in een aantal werkbare werkdagen. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat hoeveel werkbare werkdagen de aannemer de tijd heeft om een woning of appartement te bouwen. Voordat het afgesproken aantal werkbare werkdagen voorbij is, moet de bouwer de woning aan je opleveren.
Gaat de bouwer over de overeengekomen bouwtijd heen, dan kun je vaak een schadevergoeding of boete per dag vorderen. In de meeste overeenkomsten is dit 0,25 promille van de aanneemsom per dag.
Tip: meer weten over wat je kunt doen bij vertraging van de bouwtijd? Lees ons ‘Stappenplan te late oplevering‘.
Betalingen tijdens de bouw
Tijdens de bouw van je nieuwbouwhuis betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij doet. In de koop-/aannemingsovereenkomst staat wanneer je welke termijnen moet betalen. Het gaat dan steeds om een percentage van de aanneemsom, bijvoorbeeld 10% als het dak waterdicht is. De aanneemsom is het totaalbedrag dat je betaalt voor de bouw van de woning. Betaal je niet op tijd, dan krijg je te maken met een boeterente: een vergoeding voor de bouwer.
Volgens de wet moeten betalingen overeenkomen met de voortgang van de bouw. De bouwer mag niet om een vooruitbetaling vragen. Betaal geen termijnen voordat het werk dat bij die termijn hoort (bijna helemaal) is afgerond, in verband met het financiële risico als de bouwer failliet gaat.
Tip: Stuurt de bouwer te vroeg een nota? Meld dit dan schriftelijk aan de bouwer. Zet in de brief dat je de factuur betaalt zodra de werkzaamheden die bij de nota horen zijn afgerond. Vraag ook om een bevestiging.
Het bouwplan wijzigt
Uitgangspunt is natuurlijk dat het bouwplan volgens afspraak wordt uitgevoerd. Toch kan het voorkomen dat het bouwplan wijzigt. Of dat mag en wat je kunt doen hangt af van wat er in je overeenkomst staat. Wordt je woning gebouwd onder garantie van Woningborg, SWK of BouwGarant, dan geldt het volgende. De aannemer mag alleen afwijken van de gemaakte afspraken als de wijziging noodzakelijk is én als de wijziging geen afbreuk doet aan waarde, kwaliteit, uiterlijk, aanzien of bruikbaarheid van de woning. Een wijziging kan noodzakelijk zijn wanneer het overeengekomen bouwplan bouwtechnisch niet voldoet of als de wijziging is voorgeschreven door de overheid.
Tip: voor meer informatie zie ons 'Stappenplan: het bouwplan wijzigt'.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Opleveringskeuring nieuwbouw
Krijg direct inzicht in bouwkundige gebreken.
Boek een opleveringskeuringJuridisch advies bij conflict
Ontdek hoe sterk je staat en neem vervolgstappen.
Vraag juridisch advies aanKoopwijzer nieuwbouw
Van plan een nieuwbouwhuis te kopen? Ontvang informatie en tips in je mailbox.
Schrijf je inNog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor € 37,50 per jaar