Column Karsten Klein: zonne-energie stimuleren
Vereniging Eigen Huis heeft uit de miljoenennota alle relevante financiële en fiscale wijzigingen voor 2025 voor u op een rij gezet. Maar wat vindt de Vereniging er zelf eigenlijk van? Karsten Klein, directeur belangenbehartiging, vertelt het in zijn column. Deze verschijnt ook in het Eigen Huis magazine van oktober.
“Op pagina 62 in het regeerprogramma van het nieuwe kabinet stond het echt: 'De salderingsregeling voor kleinverbruikers wordt met ingang van 1 januari 2027 beëindigd.' Geen woord over wat er daarvoor aan stimuleringsmaatregelen in de plaats zouden komen. Geen woord over hoe we in Nederland dan de doelstellingen uit het Klimaatakkoord kunnen halen. Want wie gaat er nu nog zonnepanelen leggen? Met de mensen die het écht puur voor het groene doel doen en voor wie de terugverdientijd er niet zoveel toe doet, gaan we die doelen niet halen. De energietransitie gaat op deze manier langzamer.
Ook geen woord over al die huishoudens die al hebben geïnvesteerd en op een terugverdientijd van zeven jaar hebben gerekend. We zagen de bui natuurlijk al wel een beetje hangen omdat het voor de zomer al in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord stond. Maar toch. We hoopten dat de coalitiepartijen, die in hun verkiezingsprogramma de mond vol hadden van het behoud van de salderingsregeling, zich toch aan hun verkiezingsbelofte zouden houden. Ik heb het nog even opgezocht: de BBB wilde de afbouw van de salderingsregeling tot tenminste 2030 opschorten én tot het moment dat vijf miljoen huishoudens hun zonnepanelen hadden terugverdiend. Hun tekst over betaalbare verduurzamingsmaatregelen luidde zelfs: ‘wie rood staat, kan niet groen doen’. Ook in het programma van de PVV staat luid en duidelijk: ‘de salderingsregeling zonnepanelen in stand houden’. Dan de VVD: ‘we zetten in op isolatie en zonnepanelen op het dak, en we maken de verduurzaming van huizen zo makkelijk mogelijk.’ Ten slotte NSC: die partij bestond nog niet toen de eerste stemming voor afbouw van de regeling in februari 2023 plaatsvond en in hun verkiezingsprogramma is met de beste wil geen woord over salderen terug te vinden. Kortom, die vonden er niets van, maar besloten wel hun coalitiegenoten te volgen in de beslissing om de regeling cold turkey af te schaffen.
Ik kan hier met mijn pet niet bij. De politiek laat zich van zijn onbetrouwbare kant zien. Dit plan zet in één keer een dikke streep door het draagvlak dat er bij huiseigenaren was voor zonne-energie. Tel daarbij de terugleverkosten op die energieleveranciers onverwacht bij zonnepaneeleigenaren in rekening zijn gaan brengen en de som is het instorten van de markt voor zonnepanelen. Er gingen dit jaar al zo’n zeventig bedrijven failliet! Op dit moment van schrijven moeten de algemene beschouwingen nog beginnen, maar ik verwacht niet dat de partijen hier uit zichzelf op terug gaan komen. En het is de vraag of de oppositie sterk genoeg is. Daarom starten wij een petitie om onze vraag te ondersteunen naar een duurzame manier om zonne-energie te stimuleren.
Karsten Klein
Directeur belangenbehartiging Vereniging Eigen Huis