Minister presenteert landelijke aanpak voor optoppen VvE's
Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken bracht onlangs de ‘Landelijke aanpak optoppen’ uit. Door het verhogen van appartementengebouwen met één of meerdere woonlagen wil de minister tot wel 100.000 woningen toevoegen en de strijd aangaan tegen de woningnood.
De demissionair minister richt zich op het vergroten en delen van kennis en praktijkvoorbeelden middels een centraal kennisplatform. Daarnaast wil hij belemmeringen en onduidelijkheden in wetgeving weghalen. Denk daarbij aan regels in omgevingsplannen en bouwtechnische eisen. De demissionair minister wil afspraken maken met gemeenten en woningcorporaties om op zoek te gaan naar geschikte optop-panden.
Unanimiteit
Naast het toevoegen van extra woningen is het ook een oplossing voor Vereniging van Eigenaars (VvE’s) om geldreserves te creëren voor verduurzaming en groot onderhoud. Wél moeten alle eigenaren eerst een unaniem besluit nemen om te gaan optoppen. Steven Wayenberg, VvE-belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: “Het is goed dat de minister deze unanimiteit niet afschaft. Dwing bewoners niet om projectontwikkelaar te worden met alle risico’s die daarbij horen. Maar met het ontwikkelen van kennis, een heldere aanpak en professionele ondersteuning komen er hopelijk meer kansen voor VvE’s die hun pand met de extra inkomsten willen opknappen.”
100.000 woningen
Uit het onderzoek 'De potentie van splitsen en optoppen' in opdracht van het ministerie blijkt dat de theoretische potentie van optoppen tot en met 2030 ligt op 100.000 woningen. Bouworganisatie WoningbouwersNL schat dat aantal echter “aanzienlijk lager” in. Dat komt volgens de bouwers vanwege juridische regels en technische beperkingen; alleen gebouwen van ná 1965 zouden sterk genoeg zijn om daar woningen bovenop te bouwen.