Vereniging Eigen Huis: 'incident betonrot Vlissingen staat niet op zichzelf'
In het nieuws verscheen het bericht dat bij een appartementencomplex in Vlissingen beton naar beneden viel. Bouwkundig specialist John Kersemakers, van Vereniging Eigen Huis, wees betonrot als oorzaak aan. Gelukkig raakte niemand gewond, maar het incident staat niet op zichzelf. Het laat zien hoe belangrijk onderhoud en tijdige controle van appartementsgebouwen is. Vereniging Eigen Huis waarschuwt appartementseigenaren: betonrot is een serieus probleem, waar je tijdig bij moet zijn.
Wacht niet tot het te laat is
Betonrot begint vaak verborgen, waardoor het lastig te signaleren is. Zitten er bruine plekjes in het beton? Dat zijn de eerste signalen. Dan moet er actie ondernomen worden en is het vaak een kwestie van repareren. Bij haarscheurtjes is het belangrijk extra alert te zijn. Er kan dan meer water in het beton komen, waardoor het roestproces van de wapening versnelt. Brokkelt het beton af, dan is de situatie al verder gevorderd en kan alles het beste geheel of gedeeltelijk vervangen worden. Er zijn gespecialiseerde bureaus die de betonconstructie kunnen beoordelen en repareren.
Vereniging Eigen Huis benadrukt dat VvE’s regelmatig onderhoud moeten laten uitvoeren, bij voorkeur volgens een Meerjarenonderhoudsplan. De situatie in Zeeland toont aan dat achterstallig onderhoud ernstige gevolgen kan hebben. VvE-leden hebben gezamenlijk de verantwoordelijkheid om het gebouw veilig en in goede staat te houden. Het is belangrijk om geld te reserveren in het reservefonds, om noodzakelijk onderhoud uit te kunnen voeren.
Wat is betonrot?
Betonrot is schade aan gewapend beton. Dit komt doordat het wapeningsstaal door vochtintreding in het beton gaat roesten. Bij het roesten zet het staal uit, waardoor het omliggende beton scheurt en afbrokkelt. Dit proces kan jarenlang onzichtbaar zijn, totdat er ineens stukken beton loslaten of constructieve schade ontstaat. Maar er zijn al vroegtijdige signalen, die kunnen aangeven dat er sprake is van betonrot.
Betonrot komt vooral voor in naoorlogse gebouwen. Dat komt omdat het beton in de beginfase van een matige/poreuze kwaliteit was. Maar ook woningen en flatgebouwen uit de jaren zestig en zeventig zijn berucht om betonrot.
Meer informatie
- Infoblad onderzoek galerijvloeren (bron: Rijksoverheid)
- Probleemwijzer: betonrot
- Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)