Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

Verplicht volkshuisvesting programma belangrijk voor meer sturing woningmarkt

Vereniging Eigen Huis is positief over het wetsvoorstel ‘Versterking regie volkshuisvesting’, maar benadrukt het belang van betaalbare koop in de afspraken met gemeenten en bouwers. Op woensdag 25 september jl. vond hierover een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer, waarbij ook de vereniging haar standpunt deelde.

In het wetsvoorstel wordt gestreefd naar meer sturing vanuit de overheid om de woningbouwopgave beter te coördineren. "Het is van cruciaal belang dat er meer betaalbare woningen worden gebouwd. Zonder betaalbare koop- en huurwoningen zal het woningtekort alleen maar verder toenemen, en blijven met name starters en middeninkomens buitenspel staan," aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.

Regie overheid noodzakelijk

Volgens Vereniging Eigen Huis is het van groot belang dat de overheid meer regie neemt en vraagt aandacht voor voldoende betaalbare koopwoningen. De focus op sociale huurwoningen in de wet mag niet ten koste gaan van betaalbare koopwoningen, waar juist een grote vraag naar is. Het voorgestelde verplichte huisvestingsprogramma dat gemeentes moeten opstellen kan erbij helpen door de bouwopgave concreet te maken. Klein: “We moeten daarbij oog houden voor een goede balans tussen sociale huur en betaalbare koop.”

Betaalbare woningen buiten bereik

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren explosief gestegen. Waar het modale inkomen tussen 2019 en 2023 steeg met 14,3 procent, namen de verkoopprijzen van koopwoningen toe met maar liefst 33,1 procent. Dit zorgt ervoor dat voor steeds meer Nederlanders een koopwoning onbetaalbaar is geworden. De bouw van betaalbare woningen is daarom een noodzaak. Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat minimaal twee derde van de nieuwbouwwoningen betaalbaar moet zijn om een evenwichtiger woningaanbod te realiseren.

Versnelling procedures 

Naast de betaalbaarheid van woningen, is het versnellen van bouwprocedures een belangrijk aandachtspunt. “Het is van groot belang dat consumenten beschermd blijven en een bezwaar kunnen indienen als je in je rechten wordt aangetast, maar we hebben de afgelopen jaren ook gezien dat er misbruik van wordt gemaakt, met veel vertraging van woningbouwprojecten tot gevolg”, zegt Klein.
Vereniging Eigen Huis is gematigd positief over de mogelijkheden in het wetsvoorstel om deze processen te verkorten, maar waarschuwt dat versnelling alleen niet genoeg is. “We moeten ook investeren in kennis en capaciteit bij gemeenten en rechters om bezwaarprocedures niet onnodig te laten vertragen. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk vaart maken in de woningbouw,” aldus Klein.

Position Paper VEH t.b.v. rondetafelgesprek over het wetsvoorstel versterking wet regie volkshuisvesting.pdf (pdf)

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube