Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackHome
Kennisbank

Welke stappen moet ik nemen bij de koop van een bestaand huis?

De koop van een bestaand huis bestaat uit de volgende stappen:

Prijsklasse

Bepaal je budget en wat je maximaal kunt lenen, zodat je weet in welke prijsklasse je een huis kunt zoeken.

Makelaar

Bedenk of je  wel of geen makelaar wilt inschakelen. En als je een makelaar inschakelt, wil je hem dan inschakelen om je bij het volledige koopproces te begeleiden of wil je enkele deeldiensten afnemen?

Vraag bij meerdere makelaars een gratis en vrijblijvende offerte op voordat je een makelaar kiest. En weet dat je mag onderhandelen over het tarief.

Bezichtigen

Als je een huis op het oog hebt en deze wilt bezichtigen, kun je gebruik maken van onze checklist bezichtiging. Wil je weten op welke bouwkundige problemen je alert moet zijn tijdens de bezichtiging? Met onze Woningscan zie je welke gebreken veel voorkomen bij verschillende bouwperiodes. 

Onderzoeksplicht

Voordat je een bod doet op een woning moet je je goed op de hoogte stellen van de eigenschappen van die woning. Je hebt een  onderzoeksplicht.

Bieden en onderhandelen

Onderzoek wat de woning waard is, voordat je een bod uitbrengt. Denk bij het uitbrengen van het  bod niet alleen aan de prijs. Ook andere zaken zijn van belang zoals een  voor de financiering en/of keuring en de overdrachtsdatum.

Koopovereenkomst

Als jij en de verkoper er in de onderhandelingen uit zijn gekomen, kan de koopovereenkomst opgesteld worden. Het is gebruikelijk dat de verkopend makelaar dit doet. Meestal wordt de model koopovereenkomst gebruikt.

Als je een particuliere koper bent, is de koop pas rond als de koopovereenkomst is ondertekend door jou en de verkoper. Hierna heb je als particuliere koper nog 3 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je nog van de koop afzien.

Keuring

Om een goed beeld van de bouwkundige staat van de woning te krijgen kun je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Je kunt de keuring laten uitvoeren vóórdat je de woning koopt of erna, mits je een ontbindende voorwaarde voor een keuring in de koopovereenkomst hebt staan. In beide gevallen geldt dat je toestemming nodig hebt van de verkoper voor een keuring.

Financiering en taxatie

Heb je een ontbindende voorwaarde voor de financiering in de overeenkomst staan? Zorg er dan voor dat je de financiering rond hebt voordat de termijn genoemd in de koopovereenkomst voorbij is.

Waarschijnlijk verlangt de geldverstrekker dat je een taxatie laat uitvoeren, want zij wil zekerheid over de waarde van de woning voordat zij jou de geldlening verstrekt.

Waarborgsom

Vaak wordt afgesproken dat jij na de koop een  stort of een  stelt. Een bedrag van 10 % van de koopsom is gebruikelijk. Het doel hiervan is om de verkoper zekerheid te geven dat je de verplichtingen uit de koopovereenkomst nakomt. 

Het is verstandig om een uiterlijke datum voor het storten van de waarborgsom of het stellen van de bankgarantie in de koopovereenkomst op te nemen die enkele dagen ligt na het verstrijken van het financieringsvoorbehoud.

Eigendomsoverdracht

Met de verkoper heb je een datum van eigendomsoverdracht afgesproken en opgenomen in de koopovereenkomst. De eigendomsoverdracht vindt altijd plaats bij een notaris. In de koopovereenkomst hebben jullie afgesproken wie de notaris kiest. Meestal is dat de koper.

Het is gebruikelijk dat je op de dag van de eigendomsoverdracht een laatste inspectierondje door de woning maakt. Hierna ga je naar de notaris om de  te ondertekenen en de sleutels van de woning in ontvangst te nemen. Ook teken je de . Je bent nu officieel eigenaar van de woning.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube