Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Spouwmuur isoleren? Het kan weer (even)

Begin augustus is het kraamseizoen van de vleermuis voorbij waardoor huiseigenaren weer hun spouwmuur kunnen laten isoleren. Vereniging Eigen Huis roept huiseigenaren op om snel actie te ondernemen voordat half november de winterslaap begint. 

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat de spouwmuur alleen geïsoleerd mag worden na ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen. Hierdoor viel de isolatie van spouwmuren grotendeels stil. Het vorige kabinet besloot eerder dit jaar dat huiseigenaren de komende drie jaar hun spouwmuur mogen isoleren zonder zo’n onderzoek. Wel moet er natuurvriendelijk worden geïsoleerd buiten de winsterslaap, van begin maart tot begin april, en buiten het kraamseizoen, van begin augustus tot half november. Vereniging Eigen Huis roept huiseigenaren die hun spouwmuur willen isoleren op om nu in actie te komen. Zo kunnen zij hun spouw dit jaar, voordat in november de winterslaap begint, nog isoleren. 

Spouw vleermuisvrij maken

Natuurvriendelijk isoleren kost meer tijd omdat de spouwmuur een aantal dagen voor het isoleren vleermuisvrij moet worden gemaakt. Het isolatiebedrijf plaats flapjes over openingen in de gevel zodat vleermuizen de woning uit kunnen en niet terug naar binnen kunnen. Het isolatiebedrijf kan er in overleg met de bewoners voor kiezen om voldoende plekken beschikbaar te houden in de gevel of er worden alternatieve verblijfsruimtes, zoals nestkasten of vleermuizenkasten, geplaatst aan of in de omgeving van de woning. Na een aantal dagen kan de spouwmuur worden geïsoleerd. 

Meer subsidie nodig

Het vleermuisvrij maken van de spouwmuur kost ongeveer € 800,- bovenop de kosten voor isolatie. Omdat deze maatregelen verplicht zijn voorafgaand aan spouwmuurisolatie vindt Vereniging Eigen Huis dat deze kosten gesubsidieerd moeten worden via de ISDE. Dit heeft zij eerder kenbaar gemaakt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor spouwmuurisolatie zelf komen huiseigenaren al wel in aanmerking voor de ISDE subsidie.   

Vleermuizen in de spouw: dit moet je weten Alles over natuurvriendelijk isoleren (Milieu Centraal) Lees meer over spouwmuurisolatie Lees meer over de ISDE subsidie Vind een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert

Tip! Collectieve Inkoop Isoleren

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.

Betrouwbaar isolatie advies
Vakkundige uitvoering
Scherp aanbod
Doe mee

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube