Spouwmuurisolatie zonder vleermuisonderzoek snel weer mogelijk
Update 28/12/2023: Het demissionair kabinet komt met een tijdelijke oplossing op korte termijn. De minister verwacht dat deze kortetermijnoplossing vanaf februari 2024 ingaat, zodat spouwmuurisolatie in het voorjaar weer mogelijk is. Mits dit natuurvriendelijk gebeurt. Deze oplossing is maximaal drie jaar geldig of tot er een SMP of pre-SMP is.
Huiseigenaren kunnen snel weer hun spouwmuur laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Begin november wordt er meer duidelijk. Wel moet er natuurvriendelijk geïsoleerd worden. Dit liet demissionair minister Hugo de Jonge weten. Vereniging Eigen Huis riep het kabinet eerder op tot een kortetermijnaanpak en is blij dat er nu een oplossing komt.
Vereniging Eigen Huis heeft eerder moeten besluiten om te stoppen met haar ledendienst voor spouwmuurisolatie. Dit vanwege een uitspraak van de Raad van State waarin duidelijk werd dat ecologisch onderzoek vereist is voorafgaand aan spouwmuurisolatie. Daarom riep de vereniging op om snel met een kortetermijnoplossing te komen. De vereniging is blij dat de overheid nu met een voorgesteld plan komt. Binnenkort mogen huiseigenaren weer hun spouwmuur laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. De spouwmuur moet wel natuurvriendelijk geïsoleerd worden. Vereniging Eigen Huis raadt huiseigenaren aan om nu al natuurvriendelijke maatregelen te treffen, zodat zij zodra het weer kan hun spouwmuur kunnen isoleren. Zo komen zij niet in de knel met de natuurkalender en zitten zij er deze winter nog warm bij. De kosten voor het nemen van deze maatregelen moeten volgens de vereniging volledig gesubsidieerd worden. Het is nog onduidelijk hoeveel subsidie beschikbaar komt.
Langetermijnaanpak gemeenten
De kortetermijnaanpak geldt voor de komende drie jaar. In die tijd kunnen gemeenten een ecologische gebiedsonderzoek (SMP) doen. Na die drie jaar kunnen huiseigenaren op basis van toestemming, verleend door de provincie, hun spouwmuur isoleren. Vereniging Eigen Huis vindt dat alle huiseigenaren de garantie moeten krijgen dat hun gemeente ook via deze methode gaat werken. Daarom moeten de kosten voor het uitvoeren van die gebiedsonderzoeken voor gemeenten volledig worden vergoed. Dit mag niet ten koste gaan van gelden die bedoeld zijn om slecht geïsoleerde woningen te isoleren. Alle betrokken ministeries moeten meewerken aan het financieren van de onderzoeken, aangezien het zowel woningisolatie als natuurbescherming treft.
Maatregelen natuurvriendelijk isoleren
Bij natuurvriendelijk isoleren moet aan de hand van de natuurkalender maatregelen worden genomen. Huiseigenaren zijn verplicht om ‘exclusion flaps’ te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat vleermuizen nog wel naar buiten kunnen vliegen, maar de spouwmuur niet meer in kunnen. Ook moeten er alternatieve verblijfplaatsen komen voor de dieren. De natuurkalender geeft ook aan wanneer er geïsoleerd kan worden. Huiseigenaren mogen de woning alleen laten isoleren door een bedrijf dat is opgeleid voor natuurvriendelijk isoleren.
Kamerbrief Aanpak natuurinclusief isoleren: handvatten en vervolgstappen Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek Verplicht alle gemeenten om vleermuizenonderzoek te doen Eigen Huis vreest voor hogere kosten en vertraging bij spouwmuurisolatie Vleermuizen in de spouwmuur: dit moet je weten