Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackNieuws

‘Subsidie natuurvriendelijk isoleren en warmtepomp in 2025 onvoldoende’

Het subsidiebedrag voor natuurvriendelijk isoleren moet omhoog. Ook moet er een overgangsregeling komen voor wijzigingen in de subsidie van warmtepompen. Dat schrijft Vereniging Eigen Huis op in haar reactie op de voorgenomen subsidievoorwaarden voor 2025 die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) onlangs bekendmaakte. 

In 2025 wil het ministerie de subsidiebedragen voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie verhogen met € 2,50 per m2 ter compensatie voor natuurvriendelijk isoleren. Dit is sinds kort noodzakelijk om onder andere vleermuizen te beschermen. De kosten voor natuurvriendelijk isoleren zijn niet direct te koppelen aan de oppervlakte. Om ervoor te zorgen dat met name huiseigenaren met een kleine portemonnee blijven isoleren, vindt de vereniging dat de maatregelen voor natuurvriendelijk isoleren volledig vergoed moeten worden. 

Overgangsregeling subsidie warmtepomp noodzakelijk 

Het subsidiebedrag van sommige warmtepompen verandert in 2025. Dit is vooral nadelig voor huiseigenaren die in 2024 een van deze warmtepompen laten installeren en in 2025 subsidie aanvragen. Zij zijn bij het moment van investeren uitgegaan van een hoger subsidiebedrag dan dat zij uiteindelijk ontvangen. Daarom vindt Vereniging Eigen Huis dat er voor deze huiseigenaren een overgangsregeling moet komen. 

Meer hulp nodig voor VvE’s  

De vereniging wil dat er meer hulp komt voor VvE's bij het totale verduurzamingstraject en niet alleen bij de eindfase van de bouwwerkzaamheden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een subsidie voor procesbegeleiding. Ook vindt Vereniging Eigen Huis dat subsidies goed bereikbaar moeten zijn voor kleinere VvE's die minder kunnen investeren. De drempel van 1 miljoen euro voor investeringen is te hoog. 

Positieve wijzigingen 

Er zijn ook een aantal positieve wijzigingen. Zo gaat de minimale oppervlakte voor glas-, kozijnpaneel -of deurisolatie omlaag naar 3 m2. Daarnaast kunnen huiseigenaren voor deze onderdelen eenmalig extra subsidie aanvragen binnen 24 maanden. De vereniging pleitte hier eerder voor en is blij met deze verbeteringen.  

Wijzigingsregeling SVVE (en ISDE) 2025

reactie internetconsultatie wijzigingsregeling SVVE 2025 (pdf)

ISDE subsidie Subsidie voor VvE's Natuurvriendelijk isoleren (Milieu Centraal)

Tags

SubsidieVerduurzamenVerduurzamen-Subsidie

Deel dit artikel

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedinyoutube