Gemeente mag definitief woningen van gas afsluiten
Gemeenten mogen straks definitief woonwijken van het aardgas afsluiten. De Eerste Kamer nam dinsdag 10 december een wet hierover aan. Er komen wel extra regels om ervoor te zorgen dat de overstap naar een andere manier van verwarmen betaalbaar is voor bewoners.
De komende jaren moeten er honderdduizenden woning van het aardgas af gaan, zo is afgesproken in het Klimaatakkoord. Dit gebeurt onder andere via de wijkaanpak. Daarbij regelen gemeenten dat wijken overgaan op bijvoorbeeld een warmtenet of warmtepomp. De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (WGIW) geeft ze de bevoegdheid woningen van het gas af te sluiten. De politiek wil daarmee voorkomen dat het gasnetwerk in een wijk voor slechts enkele bewoners in stand moet worden gehouden. Gemeenten moeten inwoners straks minimaal acht jaar de tijd geven voordat de gaskraan dichtgaat.
Betaalbaarheid
In de nieuwe wet staat dat de betaalbaarheid voor bewoners die verplicht overstappen op een andere manier van verwarmen moet worden beschermd. Hoe precies is nog onduidelijk. Hierover worden de komende tijd extra regels opgesteld waar gemeenten zich aan moeten houden. Dit gebeurt nadat Vereniging Eigen Huis had opgeroepen meer oog te hebben voor de financiële gevolgen voor consumenten. Het uitwerken van deze regels gebeurt in overleg met de vereniging en andere maatschappelijke organisaties.
Energiewet
De Eerste Kamer stemde dinsdag ook in met de Energiewet. Deze vervangt de huidige wetten over de elektriciteits- en gasmarkt. In deze belangrijke nieuwe wet staan onder andere de volgende zaken:
- Energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten worden verplicht dynamische energiecontracten aan te bieden.
- Mensen met zonnepanelen kunnen hun stroom straks delen met personen die bij dezelfde energieleverancier zitten.
- Energieleveranciers worden verplicht een modelcontract aan te bieden met tarieven die één jaar vaststaan. Een modelcontract is een standaardcontract waarvan de voorwaarden zijn opgesteld door de Autoriteit Consument & Markt. Nu bestaat er alleen een modelcontract met variabele tarieven.
De WGIW en de Energiewet gaan naar verwachting 1 juli 2025 in.